Saaukstēšanās grūtniecības laikā. Ko darīt?

Saaukstēšanās grūtniecības laikā. Ko darīt?

Straujiem soļiem tuvojas rudens un, mainoties laika apstākļiem, mainās arī apkārtejā vide, biežāk sastopamies ar saaukstēšanos un dažādiem vīrusiem.

Arī grūtniecība maina sievietes imūnsistēmas darbību, tā samazinās un paliek uzņēmīgāka pret apkārtējiem faktoriem – daba tā ir iekārtojusi, lai pasargātu grūtniecību un organisms spētu pieņemt mazuli un necīnītos pretī. Visam ir divas puses.

Kā sev var palīdzēt? – Uzturēt savu imūnsistēmu un visu organismu balansā:

1. Miegs – atpūta, lai iedotu laiku un resursus organismam atjaunoties, viss ir sakārtots, daba jau par to ir parūpējusies, nepieciešams tikai ļauties, sajust un pielāgot savu ikdienu cik nu tas iespējams, jo grūtniecības pirmajos mēnēšos ir pastiprināts nogurums un lielāka velme gulēt.

2. Pārtika – vairāk augļi un dārzeņi, kuros ir vitamīni, vairāk olbaltumvielas saturoši produkti, mazāk cukurs, jo šeit mēs atkal palīdzam būvēt organismam aizsargspējas un iedodam resursus, lai tiktu galā.

3. Šķidruma balanss – vairāk ūdens, tējas (īpaši dabīgās augļu tējas), šķidrums palīdz uzturēt arī imunsistēmu un vielmaiņu, lai izvadītu no organisma visu lieko. Tādejādi atkal iedodam resursus sev.

4. Saule, svaigs gaiss – arī tas palīdz justies labāk, pieplūst skābeklis, D vitamīns no saulītes. Ja nav spēka iet pastaigā, atveram logus un guļam, lai saule apspīd seju un vējiņš iepūš matos.

5. D vitamīns – Latvijas klimatā tas ir jāuzņem visu gadu, ar lielāku uzsvaru uz rudens un ziemas mēnešiem. D vitamīns grūtniecības laikā ir ļoti rekomendēts, veselīgai mammas pašsajūtai un bērna attīstībai.

6. Dabīgie preperāti – sīrupi, degunā pūšamie, skalojamie var atvieglot saaukstēšanās simptomus, bet šeit svarīgi atcerēties, ja nedēļas laikā simptomi nemazinās vai pastirpinās ir jāvēršās pie speciālista, lai novērtētu situāciju un izvēlētos tālāko ārstēšanas plānu.

Nedaudz par medikamentiem un to drošību.

Mazuli grūtniecības laikā pasargā placenta, jo visas vielas, ko uzņem mamma vispirms iziet cauri placentārajam filtram, ir vielas, kuras nonāk lielākā daudzumā, ir vielas, kuras praktiski nešķerso placentu. Tādēļ ir medikamenti, kurus iedala pēc drošības klasifikācijas, vienkāršāk, vai ir droša lietošana grūtniecības laikā vai nav, cik ļoti un kā tieši tas ietekmē mazuļa attīstību.

Šeit ir vēl viens ļoti svarīgs aspekts – no medikamentiem nevajag baidīties, jo adekvātā devā un laikā, tie ir drošāki un mazāk kaitīgi, nekā neārstēta saslimšana, īpaši infekcijas slimības. Un ir situācijas, kura ar tēju un C vitamīnu vairs tikt galā nevar. Tāpēc būtu vēlams izvēlēties savu speciālistu, kurš ir kompetents šajos jautājumos un uzticēties savam ginekologam un ģimenes ārstam, lai kopā varētu atrast piemērotāko risinājumu. Lūgums nenodarboties ar pašārstēšanos.

Nobeigumā, atceramies, ka mazulis ir pietiekami aizsargāts mammas organismā, ja tiek ievēroti veselīga dzīvesveida principi un grūtniecību novēro speciālists. Katra mammas slimošana, veicina antivielu veidošanos, kuras nonāk arī pie mazuļa, dodot aizsardzību – tāpēc ja ir iesnas vai klepus, panikošanu atstājam maliņā, bet labāk pasaudzējam sevi, sazinamies ar speciālistu un apdomājam, kas šobrīd notiek mūsu ikdienā, jo nav noslēpums, ka psihoemocionālais stāvoklis arī ietekmē imūnsistēmu.

Rakstu sagatavoja: VECĀKU ABC

Foto: pexels/Yan Krukau

Pievienot komentāru

Tavs epasts pie mums ir drošībā.

Pieslēgties Ģimenes Dzīve

Konta informācija tiks apstiprināta pa e-pastu.

Reset Your Password