Kas ir piena zoba pulpīts? Kā to ārstē?

Kas ir piena zoba pulpīts? Kā to ārstē?

Kas ir piena zoba pulpīts? 

Tās ir neārstēta kariesa sekas. Ja caurumu zobā neārstē, tas ar laiku tiek līdz pulpai. Sākas nerva iekaisums – pulpīts. Pulpa – ļoti svarīga zoba sastāvdaļa, tur atrodas zoba nervs un asinavadi.

Pulpīta gadījumā bērniņš var just diskomfortu, sāpes gan dienā, gan naktī. Bet var būt tā, ka pulpīts norit asimptomātiski. Var pat nepamanīt, ka zobā ir caurums.

Bet, atnākot uz profesionālo pārbaudi, zobārsts jau redz, ka caurums jau ticis nervam, un radies pulpīts.

Kā ārstē pulpītu?

Atgādinu, ka pulpīts, tas ir zoba nerva iekaisums, kas rodas neārstēta kariesa dēļ. Ārstēšanas metodi izvēlas jau pats zobārsts, tas atkarīgs no vairākiem faktoriem!

Pastāv 2 veida pulpīti:

1. Atgriezenisks pulpīts, kad zoba nervu vēl var saglabāt. Atgriezeniska pulpīta gadījumā zoba nervs paliek dzīvs (zobā) un tādu zobiņu mēs atjaunojam vai nu ar plombi vai ar plombi un piena zoba kroni!

2. Neatgriezenisks pulpīts. Neatgriezeniska pulpīta gadījumā izņem vai nu daļu no zoba nerva vai pilnīgi visu nervu, ieliek zobā biosaderīgo materiālu, virsū liek plombi un pēc vajadzības liek piena zoba kroni. Un tā zobs tiek saglabāts līdz zobu fizioloģiskajai maiņai.

Pats galvenais! Dārgie vecāki, nevelciet garumā un savlaicīgi ārstējiet bērniem zobiņus. Jo gadās tā, ka zobu diemžēl glābt vairs nevar un to ir jāizrauj. Jo ātrāk sāksiet ārstēšanu, jo labāka būs prognoze pašam zobam!

 

Teksts: Dr.Arina Burnašova (zobārste)

Foto: Allan Mas/pexels.com

Pievienot komentāru

Tavs epasts pie mums ir drošībā.

Pieslēgties Ģimenes Dzīve

Konta informācija tiks apstiprināta pa e-pastu.

Reset Your Password