Vai maize ir vērtīgs produkts cilvēka ēdienkartē?

Vai maize ir vērtīgs produkts cilvēka ēdienkartē?

Diezgan bieži cilvēki no sava uztura cenšas izslēgt maizi, jo pastāv uzskats, ka tā nelabvēlīgi ietekmē cilvēka svaru, t.i., tās lietošana ir viens no palielināta svara iemesliem.

Latvijā ir plaša maizes izvēle: baltmaize, rudzu maize, saldskābmaize, maize ar dāžādām sēkliņām, klijām, žāvētiem augļiem, burkāniem utt.  Ja ikdienā tiek piedomāts pie tā, lai uzturs būtu pēc iespējas veselīgs, tad, izvēloties maizi, būtu jāpievērš uzmanība gan sastāvam, gan informācijai par uzturvērtību.

Kura maize ir vērtīgāka?

Visvērtīgākā ir pilngraudu rudzu maize, jo tās cepšanai tiek izmantoti milti, kurus iegūst, samaļot visu graudu kopā ar apvalciņu.

Pilngraudu rudzu maize ir bagāta šķiedrvielām, minerālvielām, B grupas vitamīniem, satur arī E vitamīnu, fenolus un fitoestrogēnus.

Rudzu maize ir lielisks enerģijas avots, jo satur “labos” oglhidrātus. Šķiedrvielas novērš glikozes līmeņa svārstības asinīs, palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni, saista un izvada toksiskas vielas no organisma, nodrošina normālu zarnu darbību, sniedz sāta sajūtu.

B grupas vitamīni piedalās vielmaiņas procesos, asinsradē, kā arī tie ir vajadzīgi matu, ādas, nagu veselībai un nervu sistēmai.

E vitamīns un fenoli darbojas kā antioksidanti – aizsargā šūnas pret brīvajiem radikāļiem, tātad pret bojājumiem, priekšlaicīgu novecošanos.

Rudzos esošie lignāni ir augu izcelsmes hormoni jeb fitoestrogēni. Tiem piemīt antioksidantu un pretiekaisumu darbība. Fitoestrogēni palīdz novērst hormonatkarīgu vēžu attīstību, piemēram, krūts, prostatas, kā arī resnās zarnas vēzi.  Fitoestrogēni ir ieteicami sievietēm, iestājoties menopauzei.

Cik šķēlītes maizes dienā var apēst un, kam jāpievērš uzmanība, pērkot maizi veikalā?

Neskatoties uz visām labajām maizes īpašībām, ja ir palielināts svars, vairāk par 2 -3 šķēlēm maizes dienā ēst nevajadzētu (sievietēm 2 šķēles – aptuveni 60 g maizes, vīrietim 3 šķēles – aptuveni 90 g maizes). Jāatcerās, ka šķēles izmēri ir dažādi. Viena pilngraudu rudzu maizes šķēle var svert 60 gramus.

Vai visas rudzu maizes saturēs tikai rudzu miltus?

Pilngraudu rudzu maize būs tumšākā krāsā, tomēr ne vienmēr krāsa liecinās par to, ka maize ir gatavota no pilngraudu rudzu miltiem, tādejādi bagāta ar šķiedrvielām. Piemēram, miežu iesals, kas var tikt pievienots maizei, piešķirs tumšu krāsu. Tādēļ nepietiek ar vizuālu maizes novērtēšanu, jāskatās sastāvs un informācija par šķiedrvielu saturu. Vēlams, lai maizē būtu vismaz 6 g šķiedrvielu, par to liecinās arī veselīguma norāde “DAUDZ ŠĶIEDRVIELU”.  Laba rudzu maize saturēs aptuveni 11 g šķiedrvielu. 

Skatoties sastāvu, vislabāk ir izvēlēties maizi, kas nesaturēs papildus “E vielas’’, jo maizes ražošanā galvenās sastāvdaļas ir milti, ūdens, sāls, raugs vai ieraugs, cukurs.

Sāls, tauki, cukurs…

Maize var saturēt diezgan lielu sāls daudzumu, pārsvarā 1 -1,2 g sāls uz 100 g produkta. Vēlams dot priekšroku maizei ar mazāku sāls saturu. Ja produktā ir daudz sāls, tad tam jāsatur vismaz 1,25 g sāls uz 100 g (100 g maizes –  aptuveni 3 šķēles).

Dažkārt cilvēki pievērš uzmanību tauku saturam maizē. Ir maizes, kas saturēs vairāk tauku nekā citas. Tauku daudzumu tām piešķirs papildus pievienotās sēkliņas.

Arī pēc sastāva laba maize satur cukuru. Ir maizes, kurās cukura saturs sastāda 10 g uz 100 g maizes. Tādēļ ikdienā vēlams izslēgt vai līdz minimumam samazināt dažādu saldumu un saldinātu dzērienu lietošanu, lai  kopumā nepārsniegtu pieļaujamo cukura daudzumu dienā jeb 25 g cukura dienā.

Veikalos ir piejama maize  arī ar samazinātu sāls, cukura daudzumu, papildus pievienotām auzu pārslām, kalciju, jodēto sāli utt. Tomēr es ieteiktu maizi vērtēt kopumā, nevis  vadīties tikai pēc šīs informācijas, ko norāda ražotājs. Piemēram, ja kāda baltmaize saturēs jodēto sāli vai kalciju, tā ir un paliek baltmaize.

Kāpēc jāsaka  “NĒ!” baltmaizei?

Vērtīgā baltmaizē būs maz. Tā tiek cepta no augstākā labuma kviešu miltiem, kuriem tiek jau noņemts grauda apvalciņš, bet tieši apvalciņā slēpjas visvērtīgākais.  Rezultātā tiek uzņemta tikai ciete un niecīgs daudzums citu vērtīgu vielu. Apēdot baltmaizes šķēli, strauji ceļas cukura līmenis asinīs, kā rezultātā izdalās hormons insulīns, kas cukuru pazemina, un cilvēkam atkal gribas ēst. Insulīns veicina arī tauku rezervju uzkrāšanos ķermenī. Svara samazināšanas gadījumā, baltmaize noteikti nebūs labs palīgs. Baltmaizes ēšanas var izraisīt arī garastāvokļa svārstības.

Arī saldskābmaizi nevar pieskaitīt pie vērtīga produkta, jo tās ražošanā tiek izmantoti rudzu milti, kas iegūti samaļot tikai grauda kodolu. Bet dažreiz ražotājs pievieno papildus klijas, lai maize kļūtu vērtīgāka.

Vai maize ar žāvētiem augļiem ir veselīgāka?

Regulāri lietot maizi ar žāvētiem augļiem nav ieteicams. Tās sastāvā būs akrilamīds.Akrilamīds – kancerogēna viela, kas veidojas cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstās temperatūrās. Visvairāk tā koncentrējas maizes garozā. Tāpēc piedegušu maizes garoziņu vēlams nogriezt un uzturā nelietot. Pievienojot maizē žāvētus augļus, akrilamīds veidojas pastipināti.

Raksta autore Jeļena Pavlova, sertificēta uztura speciāliste

Pievienot komentāru

Tavs epasts pie mums ir drošībā.

Pieslēgties Ģimenes Dzīve

Konta informācija tiks apstiprināta pa e-pastu.

Reset Your Password